СПЕЦИФИЧНОСТИ И КОМПАРАТИВНЕ ПРЕДНОСТИ НИШКЕ ПАЛИЛУЛЕ
1.08.2012

Градоначелник Ниша, професор др Зоран Перишић, на позив председника Градске општине Палилула Бобана Џунића, посетио је општину Палилула и са руководством разговарао о актуелним питањима рада и даљег развоја ове организације локалне самоуправе, сарадњи са руководством и надлежним управама Града, као и реализација капиталних инвестиција и остваривање заједничких пројеката. Овај сусрет је отпочео разменом поклона. Председник општине Палилула је градоначелнику уручио монографију општине Палилула а он узвратио домаћину капиталним издањем „Нишки лексикон“. Потом је одржана и конференција за новинаре.

Палилула није прва општина из које сам добио позив да је посетим али је прва у коју долазим-рекао је проф.др Зоран Перишић. Општина Палилула има своју специфичност и најпре да кажем да из добрих руку прелази у добре руке. Овом посетом желим да покажем да ће рад Градског Већа и Управе, у овом мандату, кроз децентрализацију власти, много више бити на услузи грађанима. Учинићемо да Град пребаци већа овлашћења на своје градске општине а оне грађанима у месним заједницама. Надамо се да ће тај процес децентрализације успети да заживи у наредном периоду. Градоначелник Перишић је истакао да се протеклих педесет година одвијала једносмерна миграција становништва - одлазак са села у град. У пројектима које је нова Влада Србије презентовала, очекује се да пољопривреда заузме важно место. Општина Палилула јасно ће кроз пројекте у овој области моћи да сагледа свој интерес, учини своје сеоске руралне средине атрактивнијим за оне који живе у њима и наравно да покаже резултате.

По речима председника Бобана Џунића, општина је први степеник између грађана и решавања њихових проблема, али имајући у виду ингеренције које тренутно имају градске општине, све се врти у зачараном кругу. Наша је жеља да на добар и квалитетан начин сарађујемо са вишим инстанцама власти и то је био разлог да упутимо позив нашем градоначелнику да нас посети. Вели број инфраструктурних радова је започет на територији општине Палилула али због тренутне финансијске ситуације није било могућности да се ове инвестиције заврше. Проблеми са којима се свакодневно сусрећемо јесу социјалне али и комуналне природе. Чињеница, да на територији општине Палилула живи 47 одсто корисника услуга Центра за социјални рад, то потврђује - истиче Бобан Џунић. Захваљујући нашем пројекту који је подржала ЕУ - “подршка социјално угроженим лицима”, оснажени су капацитети Управе општине и значајно је увећан број оних којима је општина пружила помоћ. То ћемо чинити и даље. Радићемо и дугорочно стварајући услове да се један број социјално угрожених лица запосли и самостално зарађује за живот не чекајући туђу помоћ. Просечна зарада по запосленом у општини Палилула, без пореза и доприноса, са петим месецом, износила је 29.514 динара што ову нишку општину сврстава на дно лествице локалних власти са најмањим примањима у Републици Србији.

После сусрета са новинарима одржан је разговор са начелником Управе општине Бојаном Илићем и шефовима одсека. Градоначелник је упознат са актуелним финансијским проблемима општине Палилула, структуром и бројем запослених, пројектним активностима, радом комуналне инспекције. Обишао је и просторије у којима раде запослени Управе, разговарао са члановима општинског Већа и секретаром Скупштине. Општина Палилула, по мишљењу градоначелника Перишића мора подстаћи развој у два правца: побољшањем инфраструктре и побољшањем живота становника у руралном делу општине. Општина мора да буде транспарентан сервис грађана. То су неке најопштије ствари од којих крећемо- нагласио је Зоран Перишић. Не можете од мене очекивати одговор на сва питања, јер сам недавно преузео ову функцију. У овом тренутку, могу вам обећати, да ће до 1. новембра ЈП Дирекција за изградњу града завршити све започете радове на Палилули, који су обустављени због недостатка финансијских средстава.

„Народ који не поштује своју историју и прошлост неће имати ни своју будућност“

Програм посете општини Палилула завршен је обиласком комплекса Старо гробља „Горица“. Од средине седамдесетих година прошлог века, престало се са сахрањивањем и гробље функционише као парковна зона и пешачка комуникација. На старом гробљу се налазе и споменици изузетних историјских и уметничких вредности а поједини су заштићени као добра од културно-историјског значаја. Скупштина општине Палилула покренула је иницијативу да се овај простор прогласи Меморијалним парком. Након три деценије „мировања, на иницијативу општине, 2008 понуђен је пројекат конзерваторско-рестаураторских радова на уређењу Старог гробља, који је припремљен у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе у Нишу. У 2009. и 2010. години завршени су послови рестаурације, организованог чишћења простора и радови на „источној капији“ а затим је у 2011 и 2012 настављена активност на „Реконструкцији Западне капије и дела ограде комплекса Старо гробље-Горица". По речима Бобана Џунића, председника општине Палилула, општи циљ овог пројекта је трајна „заштита и очување културног добра комплекса Старо гробље и обнављање културне баштине комплекса Старо гробље“. Ово што је до сада урађено, залагањем општине Палилула уз подршку Града, мора се окончати постављањем расвете и израдом стаза а затим решавањем питања одржавања и  видео надзора – чуварске службе. Иначе, биће то узалуд уложен новац.

Незадовољан је благи израз и опис онога што осећам. Оно што сам затекао данас, запрепашћен сам, изјавио је градоначелник проф.др Зоран Перишић. Гробље „Горица“ је девастирано, уништено и оно што је најгоре, мислим да није препознат интерес града. Сигуран сам да би уз већу подршку коминалних предузећа све било другачије. Потомци људи који су сахрањени овде, то су наше Нишлије и даље су живи. И чак и да није тако, подсетио је Перишић, свуда у свету су гробља строго заштићене површине. Разговарао сам са председником општине Палилула, господином Бобаном Џунићем и видећемо које су законске могућности да гробљу дамо статус Меморијалног парка, што би подразумевало другачији режим одржавања. „Народ који не поштује своју историју и прошлост неће имати ни своју будућност“. Па зар је могуће да ми не поштујемо гробове својих предака?

Градска општина Палилула је као одговорна организација локалне самоуправе Града Ниша, од оснивања 2004. године, речено је овим поводом посете градоначелника, усмерена ка побољшању квалитета и услова живота становништва. Општинска Управа је усвојила систем менаџмента квалитета у складу са високим захтевима стандарда ИСО 9001:2008., који су омогућили бољу комуникацију са свим категоријама грађана. Палилула је прва у граду усвојила Стратешку анализу-Стратешки план развоја. Затим је усвојена „Стратегија развоја малих и средњих предузећа и предузетништва Градске општине Палилула 2009–2013“, а уз подршку донатора из пројекта је отворен и Центар за предузетништво.

Фотографије можете погледати на facebook страни